Wøldikes Æblehave

Wøldikes Æblehave er beliggende mellem Øster Hornum Kirke og Harrildvej. Haven er åben for alle. Haven passes af Æblevennerne, som er en frivillig gruppe, der sørger for at passe haven, så den fremtræder indbydende for alle, der har lyst til at studere de enkelte æblesorter eller blot kommer forbi og har lyst til at kigge indenfor.

Nedenfor kan du læse en række artikler, der handler om pastor Jeremias Wøldike, der i 1860’erne opdyrkede en æblehave med mange hundrede æblesorter og pæresorter.

Øster Hornum på Jeremias Wøldikes tid
Øster Hornum var på Wøldikes tid, i 1860’erne, en lille landsby. Mange gårde var på det tidspunkt flyttet uden for byen. Kirken, præstegården og den daværende skole lå, hvor de ligger den dag i dag.
Læs her mere om Øster Hornum på Wøldikes tid.

Jeremias Wøldike – en æblemand
Jeremias Wøldikes far, Peder Wøldike, der var præst i Fåborg, havde stor interesse i havedyrkning, og fra sin tidlige barndom så Jeremias hvordan hans far beskar sine frugttræer og arbejdede i sin have. Farens glæde ved arbejdet smittede af og vakte efterhånden sønnens nysgerrighed og interesse.
Læs her mere om æblemand Wøldike.

Jeremias Wøldike – præst og familiefar
Jeremias Wøldike blev født 5. juni 1819 i Fåborg, hvor hans far Peder Wøldike var præst, lige som mange før ham i familien. I 1827 forflyttedes faderen til Hammer på
Sydsjælland. Han blev student i 1838 og efter bestået teologieksamen bl.a. præst i Skelby-Gedesby på Falster. i 1854 gift med Georgine Holst med hvem han fik tre børn, hvoraf et døde som spæd.
I 1860 blev Wøldike sognepræst i Øster Hornum og giftede sig med Elise Møller-Holst. Han fik et godt ry som præst. I 1879 flyttede Wøldike til Kværndrup på Fyn, hvor han var sognepræst til sin død 1887.
Læs her mere om Wøldike som præst og familiefar.

Æblehaven fra 1860 til nu
Jeremias Wøldike grundlagde sin æblehave i 1860 i præstegårdshaven og udvidede den gennem hele sin tid i Øster Hornum. Efter Wøldikes fraflytning i 1879 gik haven efterhånden i forfald. Den nuværende æblehave blev etableret 2008 og udvidet 2011. Æblerne i haven er til fri afbenyttelse for byens borgere. Haven passes af foreningen “Æblevennerne.
Læs her mere om æblehavens historie.

Indvielse af “Pastor Wøldikes Æblehave” 2008
Ved et samarbejde mellem Øster Hornum menighedsråd og først og fremmest Karsten Hansen blev den første del af “Wøldikes Æblehave” etableret i 2008 på et mindre jordstykke mellem Øster Hornum Kirke og Harrildvej.
Læs mere om indvielsen af “Pastor Wøldikes Æblehave”.

Genindvielse af Wøldikes Æblehave 2016
Æblehaven blev ad mange omgange udvidet og i 2016 dækkede den med flere hundrede sorter æbler og pærer hele området mellem Øster Hornum Kirke og Harrildvej. Dette markeredes med en “genindvielse” i flot forårsvejr af haven 12. maj 2016.
Læs mere om genindvielsen af “Wøldikes Æblehave”.

Byens bedste æblekage 2012
Når man taler om æbler, kommer man uvilkårligt også til at tale om æblekage. Nu er æblekage og æblekage absolut ikke det samme. Nogle æblekager er bedre end andre, men hvilken er bedst? Det måtte der findes ud af, så seksten medlemmer af Øster Hornum Husmoder-forening bagte hver en æblekage, som de hver især anså for at være det ypperste inden for genren. Det eneste fælles for kagerne var, at der til fremstillingen var brugt æblet ”Bramley” fra præstegårdshaven. Efter prøvesmagning foretaget af eleverne på Øster Hornum Skole, kåredes den bedste.
Læs her om “Byens bedste æblekage”.

Byens bedste æblekage 2024
Igen i november 2024 blev der afholdt konkurrence om fremstilling af “Byens bedste æblekage”. Denne gang var det æblet Belle de Boskoop, der dannede grundlag for kagerne. Der var indleveret 9 meget forskellige æblekager. Det var Øster Hornum Skoles 4., 5. og 6. klasse der var dommerne valget faldt på kagen lavet af Agnes og hendes far Jens Hilligsøe. Fortælling om kagen og opskriften kan læses her under.
Læs her om “Byens bedste æblekage 2024”.

Æblehaven – oplysninger
Om brug af æblehaven, “Æblevennernes” pasning af æblehaven, foreningen og kontaktpersoner.
Æblehaven kan bruges af alle.


Æblesorter – Ævlerier
Karsten Hansen skrev i efteråret 2021 en række artikler under overskriften “Ævlerier” i Midthimmerlands Folkeblad om udvalgte æblesorter. Artiklerne bringes her:

Api
Læs mere om æblesorten Api.

Bodil Neergaard
Læs mere om æblesorten Bodil Neergaard.

Bramley
Læs mere om æblesorten Bramley.

Bøghs Citronæble
Læs mere om æblesorten Bøghs Citronæble.

Yduns Æble
Læs mere om æblesorten Yduns Æble.

Casseler Reinet
Læs mere om æblesorten Casseker Reinet.

Coulon Reinette
Læs mere om æblesorten Coulon Reinette.

Gråstenæblet
Læs mere om æblesorten Gråstenæblet.

Ingrid Marie
Læs mere om æblesorten Ingrid Marie.

Pigeon
Læs mere om æblesorten Pigeon.

Pæregårdsæblet
Læs mere om Pæregårdsæblet.

Rød Høst Kalvil
Læs mere om æblesorten Rød Høst Kalvil.

Skovfogedæblet
Læs mere om æblesorten Skovfogedæblet.

Tyra Matthiesens Æble
Læs mere om æblesorten Tyra Matthiesens Æble.

Cox’s Orange
Læs mere om æblesorten Cox’s Orange.


Pæresorter – pærevælling
Karsten Hansen skrev i efteråret 2022 en række artikler under overskriften “Pærevælling” i Midthimmerlands Folkeblad om udvalgte pæresorter. Artiklerne bringes her:

Belle Angevine
Læs mere om pæresorten Angevine.

Bonne Louise
Læs mere om pæresorten Bonne Louise.

Clara Friis
Læs mere om pæresorten Clara Friis.

Comice
Læs mere om pæresorten Comice.

Eyewood
Læs mere om pæresorten Eyewood.

General Totleben
Læs mere om pæresorten General Totleben.

Grev Moltke
Læs mere om pæresorten Grev Moltke.

Gråpære
Læs mere om pæresorten Gråpære.

Hjedsbæk Sommerpære
Læs mere om pæresorten Hjedsbæk Sommerpære.

Mouille Bouche
Læs mere om pæresorten Mouille Bouche.

Tougard’s Flaskepære
Læs mere om pæresorten Tougard’d Flaskepæ

Scroll to Top
×