Set og Sket

Fotos fra KULTURUGERNE 2024

Kulturhistorisk vandring til Frendrup Nihøje 7. september 2024.
Der var kulturhistorisk vandring til Frendrup Nihøje og den for længst forsvundne Frendrupgård, der lå bag højene. Søren Thrysøe og Niels Nørgaard Nielsen var guider på turen, hvor knap en snes deltog i det gode vejr.

Fællesang og pop/rock-musik i Forsamlingshuset 8. september.
Omkring 50 deltog i fællessangen i Forsamlingshuset 8. september. Mette Bach-Larsen sang for akkompagneret af Sune Bendsen, Trine Madsbøll og Niels Nørgaard Nielsen.
Tage Dalbys video fra fællessangen kan ses, klik her!
Efterfølgende spille bandet 3’o pop/rock musik fra 60’erne og 70’erne med Tage Dalby på suveræn bas.

Fællesspisning i med sange og historiske fotos
Der blev afholdt Fællesspisning, i Øster Hornum kalder vi det “Vi Spiser Sammen”, 10. september i Forsamlingshuset. For at marker KULTURUGERNE var der inden maden blev serveret, spillet klassisk musik og vist Før/Nu-fotos fra byen. Fotos udvalgt af Lokalhistorisk Arkiv. Over 80 deltog i arrangementet.

Børneuniverset i KULTURUGERNE
Øster Hornum Børneunivers har i år deltaget i KULTURUGERNE med flere bidrag.
Det første var en “Flashmob” på Brugsens parkeringsplads 12. september. Det var en energisk og humørfyldt danseopvisning.
Dagen efter, 13. september, var hele indskolingen på Katbakken, hvor der blev fremstillet kunst, hvoraf noget nu kan ses på hegnet ved grillen på Katbakken, andet kan ses på skolen. Samtidig var der en mængde andre aktiviteter i gang rundt om på Katbakken. Katbakken kvitterede for dagen med kage og varm kakao.
Nedenfor kan ses fotos fra begivenhederne.

Æblesaft i Wøldikes Æblehave
Wøldikes Æblehave har anskaffet egne apparater til presning af æblesaft. Anlægget blev præsenteret i Æblehaven 13. september. Karsten Hansen fortalte om æblesorter og presning af æbler til saft. Forskellige æblesorter blev presset og der var rigelige mængder af smagsprøver til alle fremmødte. Hver æblesort har sin egen smag.
Saftpresser og det øvrige udstyr kan lånes, hvis man selv har æbler, man vil have presset til saft, Henvendelse til Karsten Hansen, se opslag her på portalen om Wøldikes Æblehave.

Brunch og byvandringer
I et samarbejde mellem MeNaTek’ets venner, kirken og Lokalhistorisk Arkiv blev der 14. september arrangeret “Brunch og byvandringer ad to gange. Første klokken 10.00 og anden gang klokken 12.30. Under brunchen blev der orienteret om status for MeNaTek’et og om status for et kommende Friplejehjem i Øster Hornum.
Byvandringerne gik rundt i det meste af byen med guiderne Søren Thrysøe og Niels Nørgaard Nielsen, begge med tilknytning til Lokalhistorisk Arkiv.
Nedenfor kan ses fotos fra arrangementet.

Violinbyggerværksted og violinmusik
Niels Vilsbøll viste, assisteret af Per Vilsbøll, 15. september sit violinbyggerværksted frem ad to omgange. Efter gennemgangen af hvordan man bygger en violin, hvis altså man har de helt rigtige materialer og det rigtige meget specialiserede værktøj, spillede Harrildkvartetten en række folkemusikstykker arrangeret for violiner, bratsch, cello, klarinet og tværfløjte.

Øster Hornum Kirke 12. og 13. september
Kirken afholdt ”Små synger Sammen” 12. september. Det var et landsdækkende sangarrangement, hvor institutionerne i Øster Hornum var inviteret til en hyggelig halv times sang og leg i kirken.
13. september var der ”Kirke for de Små med Løvfaldsfest”. Her blev der sunget og fortalt om da Gud skabte verden. Der var også mulighed for at være kreative og lave fantasidyr, male på lys eller lave kartoffeltryk.
Se fotos fra aktiviteterne nedenfor.

Sten, der giver energi.
I løbet af uge 37 malede børn fra 1., 2 og 3. klasse fra Øster Hornum Skole på sten for at sprede god energi ud til borgerne i Øster Hornum.

I Wøldikes Æblehave blev 19. september afholdt en godt besøgt, stemningsfuld ”Skumringssang”, hvor der ved solnedgangstid blev sunget efter højskolesangbogen. Foruden et par ord om sangenes tekster og melodier blev sangen suppleret af en håndfuld erindringsdigte.
Nedenfor fotos fra aftenen.

Fotos fra KULTURUGERNE 2024 Read More »

Julemarked – fotos og Årets Nisse

Julemarked 2023 blev afholdt i Øster Hornum Hallen 10. december med god tilslutning.

“Årets NIsse” blev Anders Peter Jørgensen, der er foruden meget andet er yderst aktiv angående oprettelse af ungdomsklub og vores alle sammens superkok, når der er “Vi spiser Sammen”. Han var månedens profil december 2022.
Læs mere om Anders Peter Jørgensen her!

Fotos fra årets julemarked!

Julemarked – fotos og Årets Nisse Read More »

Fejring af familien Rødhat på Katbakken

I det smukkeste vintervejr med let frost og vindstille fejrede over 300 borgere fra Øster Hornum og omegn, at nissefamilien Rødhat for tredje år i træk er flyttet ind på Katbakken midt i Øster Hornum. De fleste deltagere var børnefamilier, men ikke så få af bedsteforældregenerationen deltog også i fejringen.

Se fotos fra dagen under teksten.


Det viste sig, at nissefamilien Rødhat var flyttet ind på Katbakken allerede i slutningen af november, men første søndag i advent valgte bestyrelsen bag Katbakken at fejre indflytningen af mor Rødhat, far Rødhat og deres ikke mindre end 23 mere eller mindre uvorne, men samtidig bedårende, Rødhat-børn. Hver af familiens medlemmer bor bag hver deres lille rødmalede dør rundt om på Katbakken. For byens børn (og voksne med legebarnet i behold) gælder det om at finde så mange af nissernes boliger og give dem hver en pebernød, en mandel, en nød eller et lille brev.

Midt i at alt dette forgik, dukkede selveste julemanden op. Han tog sig god tid til at snakke med de enkelte børn og give dem en pebernød, samtidig med at han opfordrede dem til at skrive deres julegave-ønskesedler og lægge dem i nisse-post-centralen, han har sat op dybt inde i Katbakkeskoven. Tidligt om morgenen juleaftensdag kommer julemanden tilbage på Katbakken og henter ønskesedlerne.

Det kan være lidt af en kold fornøjelse at gå rundt i lang tid for at lede efter alle nissedørene, så Katbakkens bestyrelse sørgede for at de fremmødte kunne trakteres med æbleskiver, nybagte vafler, kaffe, the, glögg eller saftevand.

Bestyrelsen var så glade for den store tilslutning til arrangementet, at det sikkert bliver gentaget næste år, hvor man jo ønsker og håber, at nissefamilien Rødhat igen vil slå sig ned på Katbakken i Øster Hornum.

Fejring af familien Rødhat på Katbakken Read More »

Nissedøre – nissefamilien Rødhat er igen flyttet ind på Katbakken.

For tredje år i træk er nissefamilien Rødhat flyttet ind på Katbakken midt i i Øster Hornum. Hvert familiemedlem bor bag hver sin lille rødmalede nissedør.

Det kan være svært at finde dem alle, men ved at kigge grundigt på kortet nedenfor, kan det det være at det lykkes!

Under kortet kan du læse mere om nissefamilien Rødhat.

Indflytningen blev fejret 3. december. Læs om dagen og se billeder under fanebladet “Set og Sket”.

.

På kortet kan du se, hvor familien Rødhat bor bag de røde døre!

Kortet kan downloades her!

Op mod jul sker der ofte de forunderligste ting og sager; det kogler, det kribler, det krabler. Nissefamilien Rødhat er en stor familie af skovnisser, som lige som de sidste mange år er flyttet til Øster Hornum, nærmere betegnet til Katbakken. De kan ikke undvære Øster Hornum, så de kommer igen og igen år efter år!
Op mod jul sker der ofte de forunderligste ting og sager; det kogler, det kribler, det krabler. Nissefamilien Rødhat er en stor familie af skovnisser, som lige som de sidste mange år er flyttet til Øster Hornum, nærmere betegnet til Katbakken. De kan ikke undvære Øster Hornum, så de kommer igen og igen år efter år!
Du kan her læse hele fortællingen om nissefamilien Rødhat.

Nissernes postcentral, hvor der er brevsprækker, hvor børn i alle aldre kan lægge deres ønskesedler til Julemanden.
Der er fire brevsprækker: En til de artige, en til de uartige, en til de lurvårne og en til de bedørende!

.

Kanen står klar til at fragte alle børnenes breve til julemanden. Julemandens rensdyr Rudolf og Randi bliver en sen nattetime spændt for kanen – og så går det afsted til Julemanden!

Nissedøre – nissefamilien Rødhat er igen flyttet ind på Katbakken. Read More »

Byrødder om budget 2024

De fire lokalt valgte byrådsmedlemmer er blevet spurgt om, hvordan de forholder sig til forskellige forhold i det netop vedtagne budget 2024 for Rebild Kommune.

Thøger Elmelund Kristensen (Socialdemokratiet):
Thøger Elmelund Kristensen har svaret, læs her!

Anna Oosterhof (Venstre):
Anna Oosterhof har svaret, læs her!

Mikkel Højsleth (Konservative Folkeparti):
Mikkel Højsleth har svaret, læs her!

Sidsel Brøndberg Simonsen (Den Sociale Fællesliste):
Sidsel Brøndberg Simonsen har svaret, læs her!

Byrødder om budget 2024 Read More »

Sankthansfest på Katbakken 2023

FDF i Øster Hornum afholdt traditionen tro Sankthansfest på Katbakken, og ”Vi spiser Sammen” sørgede for burgere til de fremmødte. Så vidt var alt som det plejer – dog måtte vi i år undvære bålet, da bål ville være fuldstændig uforsvarligt i den knastørre natur. Trods manglende bål, var det en god og hyggelig aften med tale af Søren Timmermann Olesen og Øster Hornum-sangen og Midsommersangen som fællessang. Under fotos fra aftenen kan man læse Sørens tale.
Fotos og sankthanstale kan ses ved at klikke her!

Sankthansfest på Katbakken 2023 Read More »

Glimt fra Kulturuger 2023 i Øster Hornum

Der afholdtes kulturuger i Rebild Kommune fra 9. september til 24. september.
I Øster Hornum var der mange arrangementer – læs nedenfor, hvad der foregik.

50-års jubilæum i Lokalhistorisk Arkiv

”Lokalhistorisk Arkiv for den tidligere Støvring Kommune” fejrede 9. september sit 50-års jubilæum med et meget godt besøgt arrangement, hvor museumsinspektør Stig Bergmann, Nordjyske Museer, fortalte om udgravningen af Støvring Vandmølle i 2021.

”Vi spiser Sammen”

”Vi spiser Sammen” blev afholdt i Forsamlingshuset 12. september. Menuen stod på bøfsandwich ”med det hele” og efterfølgende æblekage. Det var som sædvanligvis kok Anders, der stod for det kulinariske. Holdet bag ”Vi spiser Sammen” stod for det praktiske.

Kaffewalk

Nyskabelsen ”Kaffewalk” blev introduceret 14. september sidst på eftermiddagen og først på aftenen. Kaffewalk går i al enkelhed ud på at lære hinanden i byen at kende. Besøg hos dem man ikke kender. De, der deltog havde en god oplevelse. Kaffewalk vil indgå i Kulturugerne næste år.

Foreninger præsenterede sig

En række af byens foreninger præsenterede sig og sit virke 15. september med små stande rundt om i Brugsen. Der blev vist stor interesse for foreningerne, og mange fik ny medlemmer.

Overforbrug har konsekvenser

”Bedsteforældrenes Klimaaktion” plancheudstilling og udstilling 16. september på Katbakken af Moia-hoveder, udlånt af Hobro Friskole, som illustration af, hvordan en kultur, her Påskeøens, forsvandt måske på grund af overforbrug af træ. Dette sættes i perspektiv med nutidens overforbrug. Mange kom forbi og fik en god snak.

Loppemarked i Forsamlingshuset

Der var fuldt hus, da der 16. september blev afholdt loppemarked i og uden for Forsamlingshuset. Udbuddet i boderne var mangeartet: Tøj, spil, nyt såvel som brugt legetøj, bamser, bøger, sko, glasvarer og pyntegenstande til stue og have. For at understrege den hyggelige stemning, kunne der købes kaffe og kage i en særskilt bod.

Historisk byvandring

Der var historisk byvandring 17. september med Søren Thrysøe og Niels Nørgaard Nielsen som guider. En flok på godt 30 fulgte dem i over halvanden time rundt i byen, hvor der blev fortalt historiske kendsgerninger om byen garneret med et par eller flere gode skrøner om byens fortidige beboere.

Fællessang i Forsamlingshuset

Kulturugerne bød 17. september for tredje år i træk på ”Fællessang i Forsamlingshuset”. Over 40 sangglade mennesker fra byen og omegnen deltog. Det var som sædvanligt Mette, der sang for. Vi nåede ikke mindre end atten meget forskelligartede sange på en time og et kvarter. Koncerten med ”3’o” måtte desværre aflyses.

Skumringssang i Æblehaven

En nyskabelse i Kulturugerne var ”Skumringssang i Æblehaven” ved solnedgangstid 18. september. Karsten Hansen sang for og læste digte, der passede til lejligheden. Vejret havde før på dagen været blæsende og regnfuldt, men da aftenen faldt på var det dejligt vejr, så de fremmødte kunne nyde sensommeraftenen.

Da vi mistede …

Pia Øland Christensen fortalte 19. september i et fyldt Sognehus om sorgen efter at have mistet et barn:
”En personlig fortælling om, hvordan jeg oplevede sorgen og verden omkring mig, da vi mistede vores datter og derved også os selv, vores familie og vores liv, som vi kendte det. En fortælling, der er fyldt med sorg og mørke, men bestemt også håb, kærlighed og lys. For lyset fandtes, selvom vi i mørket havde svært ved at tro på, at vi igen ville se det. Men vi ville se det. Så vi kæmpede. Når sorgen bliver et livsvilkår, man skal finde en måde at leve med, så bliver livet et andet. Og i den søgen har man brug for mennesker omkring sig, som tør være i mørket og sorgen. Og det er svært for mange”.

Åbent hus på Varmeværket

Lørdag 23. september holdt Øster Hornum Varmeværk åbent hus. På værket kunne man møde bestyrelsen og ansatte, der fortalte om og viste rundt på værket. De fremmødte blev beværtet med pølser, brød, vand og øl. Udenfor viste de lokale ”Stempelriddere” deres flot renoverede veteranknallerter frem.

Åbent hus på Vandværket

Lørdag 23. september holdt Øster Hornum Vandværk åbent hus. På værket fortalte formanden om værkets historie og drift og om de udfordringer, der er med til stadighed at skaffe vand af allerhøjeste kvalitet. De fremmødte blev beværtet med kaffe, the, rundstykker og en lille skarp.

Holdet bag ”Kulturugerne i Øster Hornum” er glade for stort fremmøde til arrangementerne og glæder sig til at være med til at sætte rammerne for ”Kulturugerne i Øster Hornum” 2024.

Glimt fra Kulturuger 2023 i Øster Hornum Read More »

Scroll to Top
×